treji

Putem lupta impotriva lui Mos Ene pentru un timp, dar după un anumit punct, insomnia duce la nebunie temporară și –  fara doar si poate la moarte. Ajungem la  78 de ani și potrivit unor calcule , vom fi petrecut nouă ani sa ne uitam la televizor,  patru ani de condus o masina, 92 de zile pe toaletă, și 48 de zile pentru sex.

Dar cand vine vorba de activități consumatoare de timp, există una mai importanta decat toate. Petrecem 25 ani dormind. Într-un efort de a recupera o parte din acest timp este rezonabil să ne întrebăm: cât de mult putem sta treji- și care sunt consecințele de a trai fara somn?

Orice planificare de gasire a unui  individ sănătos, pentru a afla prin experimente cu caracter personal ,merge greu. Nevoia de somn este atât de puternica ,că va înlocui nevoia de a mânca.Creierul tău va merge  la culcare, în ciuda tuturor eforturilor  conștiente de a ține somnul la distanță.Tocmai de aceea rămâne un mister de ce nevoia de a dormi este atât de puternica.Funcția exactă a somnului  trebuie  încă a fi elucidata. Somnul  pare să “reseteze”  corpurile noastre. Ce e mai mult, studiile au aratat ca prin rutină, un somn adecvat promoveaza vindecarea, functia imunitara, metabolismul propriu.Pe de alta parte, insuficient somn a fost legat de riscurile mai mari de diabet zaharat, probleme cardiace, obezitate, depresie si alte maladii. Pentru a evita aceste ultime rezultate, suntem ravasiti cu senzații de disconfort atunci când “ardem gazul” la miezul nopții: ne lipseste energia, ne simtim amețiti, și avem pleoapele grele si dureri de ochi.  Daca am continua sa luptam impotriva somnului, capacitatea noastra de a ne concentra și a forma amintiri pe termen scurt, slăbește.

Dacă  ignoram toate aceste efecte secundare și stam zile în șir, mințile noastre devin dezechilibrate. Oamenii încep să aiba  halucinații și par un pic nebuni.Camionagii pe distanțe lungi au un termen evocator pentru acest fenomen halucinant: “Vad câinele negru”, când o umbră apare pe carosabil, astfel încât e timpul pentru a trage camionul pe dreapta.

Multe studii au documentat declinul organismului prin  privarea de somn. Hormonii de stres, cum ar fi adrenalina si cortizolul cresc  în sânge,care la rândul său, ridica tensiunea arteriala. Între timp, ritmul cardiac crescut clatina sistemul imunitar. Lipsiti de somn ,oamenii se simt în consecință anxiosi și sunt plauzibili sa se aleaga cu o boală.

Totuși, toate ravagiile provocate de o criza de insomnie nu par permanente, dispărând după un somn solid. Dacă există, orice dauna este reversibila.

Dar ce se întâmplă dacă somnul nu poate veni? O boala genetica rara numita Fatal Familial Insomnia oferă una dintre imaginile  consecințelor insomnie extreme.

Doar aproximativ 40 de familii din întreaga lume au FFI in bazine lor genetice. O singură genă defectă determina ca proteinele ​​din sistemul nervos sa își piarda  funcționalitatea lor normală.Un domeniu care este deosebit de grav afectat la persoanele cu FFI este talamusul ,o regiune a creierului care controleaza somnul profund. Prin urmare, insomnie debilitanta.

Un individ afectat merge brusc zile în șir fără odihnă și dezvoltă simptome ciudate, cum ar fi transpirații abundente. După câteva săptămâni, victima FFI aluneca într-un fel de pre-somn . El sau ea pare a fi somnambul  și prezintă  miscari musculare involuntare si sacadate, pe care le avem, uneori, atunci când adormim. Pierderea in greutate si dementa urmeaza, și în cele din urmă, moartea.Cu toate acestea, insomnia in  sine nu este considerat a fi agentul letal, deoarece FFI duce la leziuni ale creierului pe scară largă.

Intrebarea rămâne: cât de mult putem sta treji? Cel mai citat record al unui  voluntar fara somn aparține  lui Randy Gardner, un elev de liceu în vârstă de 17 ani, în San Diego, California. Pentru un proiect de știință în 1964, Gardner nu a dormit  264 de ore , sau  peste 11 zile, în funcție de oamenii de stiinta care l-au monitorizat spre sfârșitul  veghii lui.Recunoscând  ce  prejudiciu ar putea aduce privarea intenționată de somn, Cartea Recordurilor a oprit urmărirea acestui special superlativ.