Fumatul-interzis

Femeile care fumeaza cat mai putin o zi au un risc mai mare de a muri brusc de la atac de cord si alte probleme ale inimii, avertizeaza cercetatorii.

Riscul este dublu in comparatie cu femeile care nu fumeaza, și mai mare pentru fumatorele pe termen lung.

Un nou studiu sugereaza ca femeile fumatoare se confrunta cu pericole cardiace mai mari decat s-a crezut anterior, chiar și atunci când acestea par sa fie sanatoase.

Dar amenințarea poate fi inversata in termen de cinci ani în cazul femeilor care renunta la obiceiul de a fuma, spun cercetatorii canadieni.

Roopinder Sandhu, autorul principal al studiului si un electrofiziologist cardiac la Mazankowski Institutul Inimii din Edmonton, al Universitatii Alberta din Edmonton, Alberta, a declarat: “oprirea subită a inimii este adesea primul semn al bolilor de inima in randul femeilor, astfel schimbarile stilului de viata care reduc riscul sunt deosebit de importante.”

“Studiul nostru arata ca fumatul este un factor important de risc modificabil pentru moartea subita de cauza cardiaca in randul tuturor femeilor. Renuntatul la fumat înainte ca boala de inima sa se dezvolte este esential. “

În Marea Britanie aproape jumătate din zece milioane de fumatori sunt femei. Deși fumatul este în scădere printre ambele sexe, declinul a fost mai puțin rapid la femei.

Cercetatorii au examinat rata de moarte subită cardiacă – moartea neașteptată în termen de cateva minute din cauze legate de inima, inclusiv atac de cord si tulburări ale ritmului cardiac – printre mai mult de 101.000 de femei sanatoase in Nurses Health Study.

Acestea au inclus inregistrari datand din 1980 cu 30 de ani de tinere sub observatie a participantilor cu varste cuprinse intre 30 si 55 de ani la începutul studiului de.

În medie, cei care au fumat au raportat că au început în adolescență.

In timpul studiului, 351 de femei au murit de moarte subita de cauza cardiaca, spune un raport in circulatie: aritmie si electrofiziologie, o revista American Heart Association.

Rezultatele au aratat chiar fumatori lumina pana la moderata, care au fumat o la 14 de tigari pe zi, a avut aproape doua ori riscul de moarte subită cardiacă ca nefumatorii.

Femeile cu antecedente de boli de inima, cancer, accident vascular cerebral sau care afumat au avut ori aproape doi ani și jumătate riscul de moarte subită cardiacă, comparativ cu femeile sanatoase care nu au fumat niciodata.

Pentru fiecare cinci ani de fumat a continuat, riscul crescut cu opt la suta.

Printre femeile cu boli de inima, riscul de moarte subită cardiacă a scăzut la cel al unui fumator non în 15 până la 20 de ani de la renuntarea la fumat.

Dar în absența unei boli cardiace, a existat o reducere promoțională de a riscului de moarte subită cardiacă, care apar la mai puțin de cinci ani.

Dr. Sandhu a declarat: “Fumatul este un factor de risc cunoscut pentru moartea subita de cauza cardiaca, dar pana acum, nu am știu cum cantitatea și durata fumatului a afectat riscul în rândul femeilor aparent sanatosi, nici nu ne-am pe termen lung de tinere sub supraveghere.’

Ellen Mason, Senior Nurse cardiace la British Heart Foundation (BHF), a declarat: “Acest studiu arata ca fumatul doar cateva tigari pe zi ar putea afecta în continuare grav sănătatea în viitor.

“Așa cum ne apropiem de Anul Nou, mulți dintre noi se va face rezoluții și renunțarea la fumat va fi partea de sus a listei pentru o mulțime de oameni. Dacă sunteți de gândire de renunti și au nevoie de un ghiont, aceasta cercetare adauga la bogatia de dovezi ca oprirea fumatului este cel mai bun lucru care le puteți face singur pentru sanatatea inimii. “

În plus față de boli de inima, fumatul declanseaza cancerul pulmonar, care in fiecare an in Marea Britanie provoaca aproape 16.000 de decese la femei – mai mult cancerl la san si cancerul de col uterin combinat la 13.000.

Experții dau vina pe taxa asupra femeilor adoptarea unui stil de viata de fumat mai târziu decât bărbații în secolul 20 – de multe ori ca o modalitate de a controla greutatea lor – și fiind mai expuse riscului de boli pulmonare legate de fumat la o varsta mai devreme.

Un studiu major din SUA de anul trecut a constatat femei fumatori confruntă cu un risc de 25 la suta mai mare de a dezvolta boli de inima, comparativ cu barbatii care fumeaza.

Toxinele din fumul de țigară pare să afecteze femeile mai mult, iar riscul ar putea fi chiar mai mare, deoarece femeile au tendința de a obține prin intermediul mai putine tigari decat barbatii.