Halloween

Halloween este sarbatorit in fiecare an pe 31 octombrie. Noaptea de la sfarsitul lunii octombrie este considerat a fi momentul in care spiritele mortilor vin spre lumea celor vii. Pentru a se proteja, cei vii apelau la diverse ritualuri: purtau masti, faceau zgomot, aprindeau focuri etc, cu scopul de a alunga spiritele celor trecuti la cele vesnice.

Cum s-a ajuns la Halloween

Biserica Ortodoxa sarbatoreste ziua Tuturor Sfintilor in prima duminica de dupa Rusalii. Acelasi lucru l-a facut si Biserica Romano Catolica pana in secolul al VIII-lea, cand papa Grigorie al III-lea a mutat sarbatoarea Tuturor Sfintilor pe 1 noiembrie. Seara de dinaintea Tuturor Sfintilor a devenit, “all hallows eve” – Halloween. Cei adormiti au ajuns sa nasca in cei vii fie teama, fie ridiculizare – creand personaje de carnaval.

Sa nu uitam ca in credinta populara a romanilor, mai avem parte de o noapte de spaima, cea de pe 29 spre 30 noiembrie, cunoscuta sub denumirea de Noaptea Sfantului Andrei, cand cei vii incearca sa se apere de strigoi prin ungerea usilor si a ferestrelor cu usturoi.

Halloween-ul inlocuieste dragostea si rugaciunile pentru cei adormiti

Este dureros modul in care ajunge sa reactioneze omul in fata acestei zile. Nu participa la biserica in ziua pomenirii celor adormiti, dar este nelipsit de la petrecerile de Halloween. Evita sa rosteasca o rugaciune pentru cei trecuti la cele vesnice, dar depune tot efortul in a-si decora casa si a se imbraca dupa cum o cer obiceiurile necrestine din aceasta zi.

Este adevarat ca Biserica ii numeste pe cei trecuti in viata de dincolo “adormiti”, termen care are intelesul de stare din care te poti trezi. Dar ea nu vorbeste despre cei trecuti dintr-un mod de existenta in alt mod de existenta, ca avand rolul de a ne face rau. Iar pomenirea acestora nu se face o singura data pe an si nu din frica, ci din dragoste fata de ei.

Amintim ca in ziua in care se savarseste Sfanta Liturghie, preotul scoate miride (particele) din prescura, pentru vii si morti. Ele sunt asezate pe Sfantul Disc, alaturi de Agnet – partea din prescura care reprezinta pe Hristos, ca dragostea Lui sa se reverse si asupra lor. Precizam ca in cadrul Sfintei Liturghii, Agnetul se preface in Trupul si Sangele Domnului. Astfel, miridele (care ii reprezinta pe cei pomeniti), participa la sfintenie prin prezenta lor alaturi de Trupul lui Hristos de pe Sfantul Disc. Ei nu devin pentru crestini surse de inspiratie pentru o costumatie care sa poarte de cele mai multe ori amprenta fantomaticului.

Decat sa alergam sa ne imbracam intreaga familie in fantome si vampiri, mai bine sa invatam ca scopul vietii noastre este dobandirea asemanarii cu Hristos. Retineti ca invierea nu este optionala. Sa ne intareasca Dumnezeu sa nu savarsim cele rele, caci scris este “si vor iesi cei ce au facut cele rele, spre invierea osandirii”.

Dovleci, masti, costume, focuri, copii, spirite bune sau rele, fantome, varcolaci, colindat, chiar si UNICEF. Toate in numele sfintilor, intr-o sarbatoare de import, cu nume pe cat de generos, pe atat de pervertit: Halloween. Civilizatia occidentala reuseste, din nou, o fatala pirueta spirituala: transformarea sfintilor si a crestinilor adormiti intru Domnul, in vampiri, varcolaci si alte intruchipari ale groazei. In Evanghelia Duminicii care tocmai a trecut, Hristos afirma un adevar fundamental al existentei umane: moartea este doar un somn, nu o disparitie in inexistenta de unde am venit. De aceea, pentru crestini, sfintii si cei adormiti sunt vii cu sufletul. Teologic vorbind Dumnezeu este al viilor, nu al mortilor, conform Scripturii. Iar sufletul, stim bine, este facut dupa chipul lui Dumnezeu, adica nemuritor. Afirmatia lui Iisus starneste insa rasete in anturajul Domnului, parca prevestind ceea ce avea sa urmeze in istoria civilizatiei crestine: cei nepregatiti si nematurizati duhovniceste vor lua in ras multe din sarbatorile crestine, transformandu-le intr-un soi de carnaval al denaturarii sfinteniei, frumosului si amintirii celor plecati dintre noi.

Halloween-ul se inscrie pe aceasta linie. El apare, initial, in Biserica Romano-Catolica, ca o mutare a practicilor ortodoxe legate de sfinti si de cei adormiti, facuta in 835 de catre papa Grigorie al IV-lea. Sub numele de All Hallows’ Evening, se marca seara de dinaintea zilei de 1 noiembrie, in care se facea cinstirea tuturor sfintilor iar a doua zi, pe 2 noiembrie se pomeneau toti cei adormiti. Ideea se regaseste si la ortodocsi, atat prin Duminica Tuturor Sfintilor (prima dupa Rusalii) cat si prin zilele de pomenire a celor adormiti (Mosii de vara si de iarna, precum si sambetele Postului Mare). Sub influenta unor sarbatori de origine celtica (Samhain, tinuta tot pe 1 noiembrie si Convertirea celtilor la crestinism) seara de Halloween a incorporat valori pagane si denaturari crestine, rezultand un teribil sincretism, un fel de mix de valori de diverse origini, peste care s-a suprapus comercializarea de tip carnaval a simbolurilor. Caci, cu cat inglobezi intr-un eveniment valori din diverse surse, creste si numarul de simboluri aferente, ceea ce contribuie la diversitatea produselor comercializate pe post de simbol: lanterna lui Jack (dovleacul decupat ca o fata monstruoasa), costume de vrajitori, varcolaci sau scheleti ambulanti (aluzie la cei adormiti) si lista poate continua.

Ar fi multe de discutat aici, legat de aceste simboluri, insa este suficient sa remarc o chestiune: in vreme ce Haloween-ul recurge la simboluri vestimentare, in acelasi timp aud voci opozante pe tema inutilitatii vesmintelor liturgice ale clerului. Despre asta, mai pe indelete, cu alt prilej. Remarc acum numai incorectitudinea raportarii la tema simbolului vestimentar, fie si din perspectiva politically correctness. Daca ei au voie sa se costumeze cu astfel de simboluri, noi de ce nu am avea dreptul la simbolurile noastre? Desigur, putem discuta despre necesitate si moft, despre vesminte paupere sau luxoase (inutil, dupa mine), dar nu putem desfiinta valoarea de simbol. Daca Europei nu prea ii mai place de crestinism, la fel trebuie sa se intample cu ONU si UNICEF? Revenind la Halloween, in tot acest amestec ce denatureaza invatatura crestina despre sfinti si cei adormiti, apare o vedeta de talie internationala: UNICEF. Este vorba, mai precis, de un program, intitulat Trick-or-Treat for UNICEF, care isi propune sa colecteze fonduri pentru copii aflati in dificultate chiar de Halloween. Statisticile sunt impresionante, colectele ajungand la 188 milioane de dolari la nivel mondial. Impresionant si onorant, am putea spune.

Doar ca…. lucrurile ar fi mult mai bune daca aceasta colecta nu s-ar constitui intr-un fel de veriga slaba a Halloweenului. Colecta incearca sa se foloseasca de colindatul copiilor de Halloween, sustinand inlocuirea donarii de bomboane catre colindatori cu donarea de fonduri pentru copiii defavorizati. Ideea este generoasa din punct de vedere uman, numai ca, in subsidiar, UNICEF nu face decat sa promoveze ideologia Halloween ca fundament pentru colectarea de fonduri. Ceea ce nu mi se mai pare atat de bine si de frumos. Destul ca mercantislimul a transformat sarbatoarea in carnaval, acum acesta trebuie intretinut si pentru colecte? Ca sa nu mai spun ca, in virtutea ideii generoase de a-ti ajuta aproapele, actiunea UNICEF devine fundament ideologic pentru strecurarea Halloween-ului in scolile publice, chiar si la noi. Ici, colo, se mai gaseste cate un cadru didactic care, sub masca UNICEF, organizeaza Halloween-ul la clasa. Şi uite-asa, copiii nostri invata un crestinism denaturat, doar pentru ca ora de religie deranjeaza, in vreme ce Halloween-ul modern isi vede linistit de treaba. Deh, cica nu da bine sa te opui schimburilor interculturale, in vremurile astea de integrare euro-atlantica. Se supara „Inalta Poarta” si pari anacronic. Dar oare de ce n-ar folosi UNICEF Pastele sau Craciunul pentru astfel de actiuni?! Daca Europei nu prea ii mai place de crestinism, la fel trebuie sa se intample cu ONU si UNICEF? Mai remarc faptul ca, la noi, Halloween-ul are si o replica (ca la cutremure). Astfel, noaptea Sf. Andrei a fost transformata, printr-un procedeu asemanator celui de Halloween, in noaptea strigoilor. Impactul in traditia populara a fost atat de puternic, incat Vasile Alecsandri va scrie in 1857 o poezie intitulata chiar asa Noaptea Sf. Andrii. Peisajul descris acolo este identic cu un Halloween tipic romanesc: sfinti, morminte, strigoi, Satan etc. Dar chiar si asa, poezia respecta ideea Dreptei Judecati, caci glasul cel ceresc aduce pedeapsa peste cei rai. Prin urmare, constat cu amaraciune ca occidentul a transformat un important eveniment crestin, prin placerile si interesele mercantile ale contemporaneitatii, intr-un carnaval grotesc al distractiei si al transformarii sfintilor si crestinilor adormiti in varcolaci, vampiri si alte aratari de groaza.

Sigur, e dreptul lui sa o faca. Dar sa nu ne mire atunci orbecairea spirituala dupa Lumina cea cereasca sau invartirea in cerc in cautarea solutiilor la problemele lumii contemporane. Caci, vorba aceea: cine seamana vant, culege furtuna. Mai tare ma intereseaza insa ce urmeaza dupa Halloween!? Daca ar fi sa ne reintoarcem la Evanghelia invierii fiicei lui Iair, cu care am inceput, raspunsul este limpede: scoaterea afara a celor ce rad de crestinism, de catre Insusi Hristos, pentru a nu fi partasi minunii invierii copilei. Prin asta, i-a scutit de sacrilegiu, intrucat cui nu-i place dragostea sfintilor, nici nu se cuvine sa aiba parte de ea. Pentru ca sfintilor si celor adormiti nu li se cuvin rasete, ci dragoste si rugaciune.