clever_hans

Incepand cu adunarea și scăderea, von Osten in curând si-a dat seama că era pe un câștigător. Oferindu-i răspunsurile sale prin lovire cu copita, Hans s-a dovedit capabil să efectueze sarcini tot mai complicate, inclusiv multiplicarea, împărțirea, și chiar fracții.

De abilitatile lui Hans s-a răspândit vestea în Europa,si oamenii s-au înghesuit să-l vadă. În cele din urmă, consiliul german de educație a decis să investigheze cazul, astfel încât au format Comisia Hans.

Comisia l-a introdus pe psihologul Oskar Pfungst pentru a investiga abilitățile calului. Testarea repetată a arătat ceva dubios: persoana care punea întrebarea trebuia să știe răspunsul.

Pfungst în cele din urmă a arătat că Hans a răspuns la indicii non-verbale, cum ar fi o ușoară mișcare a capului sau indreptarea spatelui atunci când se apropiau de răspunsul corect.

Acest lucru nu l-a convins pe von Osten, care a continuat să-l arate pe Hans mulțimilor. Iar oamenii de stiinta interesati de modul in care animalele concep numere au fost trimisi înapoi la studiu.

Una dintre cele mai mari competente de bază care sta la baza capacitatii de a aduna este posibilitatea de a spune dacă o cantitate este mai mică sau mai mare decât alta. Leii Serengeti sunt buni la acest lucru: ei pot spune dacă grupul lor depășește numarul in comparatie cu altul.

După semnale privind direcția zgomotului,ei ataca și se apăra împotriva altor grupuri, dar numai în cazul în care sunt mai  numeroși.Specialistii au imitat sunetele altor grupuri, si au observat dacă grupul tinta a atacat sau s-a retras.Acest lucru a fost deosebit de impresionant, ca leii si-au vazut propriul grup în timp ce ascultau atacatorii . Acestea ar putea dovedi informații numerice in ambele sensuri.

Cercetatoriis- au folosit de experimente similare pentru a testa cimpanzei, maimuțe și hiene, cu rezultate similare.

Hienele s-au dovedit a fi deosebit de calculate. Cercetatorii au variat atât numărul de gemete cat și  hienele care le scot.

Cu scuze fata de iubitorii de câini, câinii nu sunt printre cele mai istete animale.

Animalele au fost capabile sa numere atât numărul de sunete cat și numărul de indivizi care le face.. Adevărata numărare înseamnă înțelegerea ideeii că există o secvență în care dupa unul este în continuare doi, dupa doi urmeaza  trei, și așa mai departe.

Câinii ar putea spune cu ușurință diferența dintre 1 și 0 – care este, dar nu au putut deosebi un numar mai mare de 1.Cu toate acestea, lupul  poate, sugerându-se ca acestia au pierdut capacitatea de când au fost domesticiti.

În mod evident, cainii nu au nevoie sa numere. Aceasta ridică întrebarea:la ce folosesc animalelor de fapt?

Un lucru ce trebuie să faca este ca să animalele sa  găsească un partener din specia lor. Acest lucru nu este întotdeauna ușor, deoarece specii înrudite pot arata  similar.

De exemplu, broasca poate identifica speciile dupa numărul de impulsuri în oracaitul lor.

Asta înseamnă că broaștele de sex feminin trebuie să numere numărul de impulsuri, pe care le pot face in  fraze de pana la 10 note lungi. Ele, de asemenea, trebuie să evalueze durata și volumul orăcăielilor, ca o măsură a valorii potentialului partener  de sex masculin .

 O albina culegatoare va zbura de la stup în căutare de hrană. După ce găsește ceva, ea colectează  și se întoarce. În anii 1990, cercetatorii au constatat că albinele si-au amintit cât de departe au călătorit prin numărarea unor repere între produsul alimentar și stup.

 Pasărea cea mai calificața dintre toate a fost Alex, un papagal african gri,inițial achiziționat de la un magazin de animale de companie din Chicago în anii 1970. Alex, care a murit in 2007, a fost subiectul unui experiment de trei decenii facut de psihologul Irene Pepperberg.

Ea  l-a învățat pe  Alex abilitati pe  care niciodată nu a crezut ca păsările le pot invata, inclusiv limba, matematica și lecturade bază. Cei doi au format o legătură profundă, de multe ori spunând că le-a plăcut unul de altul.

Alex a trebuit să înțeleagă culori si forme, precum și posibilitatea de a numara.Alex  putea numara până la șase.

Să-l încerce, Pepperberg  plasa o tava cu cinci blocuri verzi, șase bile verzi, patru bile colorate și trei blocuri. Ea ar întreba: “Cum de multe bile colorate ?” și Alex ar răspunde în mod normal cu răspunsul corect.

Pentru a face acest lucru, Alex a trebuit să înțeleagă culori si forme, precum și posibilitatea de a numara. Asta e impresionant, dar Alex a avut zeci de ani de formareDe exemplu, puii par a fi în măsură să numere destul de mult din momentul în care ies din ouă din ouăle lor. Când cresc doar 3 zile, puii pot identifica cantitati mari sau mai mici.Rugani consideră că puii gândesc sa numere pe o “linie” de funcționare de la stânga la dreapta, la fel ca majoritatea oamenilor. Acest mod de gândire nu au fost observat anterior în lumea animală.

Pui asocia numere mai mici, cu spațiul din stânga și un număr mai mare cu spațiul din dreapta

“În mod similar la om, pui asocia numere mai mici, cu spațiul din stânga și un număr mai mare cu spațiul din dreapta”, a scris Rugani. Dar nu toată lumea este convinsă.Pentru moment nu este clar dacă pui într-adevăr poate concepe o linie număr mental. Dacă se dovedește că acestea pot, se va sugera că abilitatea umana de a imagina o linie de serie ar putea fi innascuta – și că alte animale ar putea face la fel.

Există dovezi că numărarea este, de asemenea, înnăscută la primate,cele mai apropiate rude  ale noastre – iar unele dintre ele sunt cu adevărat excelente.

Tetsuro Matsuzawa de la Universitatea Kyoto .Tetsuro are o relație specială cu Ai, un cimpanzeu în vârstă de 39 de ani de sex feminin.În anii 1980, a devenit Ai primul animal care număra, folosind cifre arabe: ea a înțeles simboluri cum ar fi “1” și “2”. A învățat să se uite la un ecran de puncte și sa apese pe simbolul numeric pentru numărul de puncte prezentate.

Cimpanzeii pot merge, de asemenea un pas dincolo de numărare. Ele pot efectua matematică de bază, în cazul în care există ciocolata pentru ei.

În 1987, cercetătorii au prezentat cimpanzeilor  două perechi de boluri, fiecare conținând o anumită cantitate de ciocolată.Pentru a primi recompensa dulce, cimpanzeii au trebuit să numere și calcula suma ciocolatei in  cele doua boluri, comparati-l cu suma din încă două boluri, și în mod corect judeca, care a fost mai mare. Ei au judecat drept in 90% din cazuri.

Deci, cum o fac?